محاسن سیدرگذاری در دام ها
محاسن سیدر گذاری و هدف از سیدر گذاری را میتوان همزمانسازی سن برهها و نزدیکتر کردن زمان زایمان میشها به روش باروری خارج از فصل دانست.
یکی از مهمترین مزایای سیدر گذاری همزمانسازی سن برهها است، با این روش در حقیقت مدیریت خوراکدهی به برهها و همچنین مدیریت تقسیمبندی برهها در دوران بلوغ جنسی کاملا امکانپذیر است.
یکی دیگر از بارزترین فواید سیدر گذاری این است که به جای یک زایش در سال و اصلاحات باروری فصلی، میشها خارج از فصل باروری هم آبستن میشوند که این اتفاق در دامداری سنتی و مراحل طبیعی جفتگیری گوسفندان امکانپذیر نیست. به این منظور به وسیله دستگاهی به نام اپلیکاتور، سیدر را داخل رحم میش قرار میدهند البته توجه داشته باشید با رعایت شدید اصول بهداشتی و محیطی کاملا بهداشتی برای این منظور، بعد از ۱۲ روز سیدر از رحم خارج میشود و همزمان ۴ سیسی هورمون به داخل عضله تزریق میشود و میشها بعد از ۲۴ تا ۳۶ ساعت آماده باروری میشوند. از زمانی که هورمون تزریق شد و سیدر خارج گردید، قوچها در بین میشها رهاسازی میشوند تا فرآیند جفتگیری به صورت طبیعی بین آنها صورت بگیرد.
نکته بسیار قابل توجه این است که میشهای مولد هتروزیگوت و هموزیگوت قیمتهای بسیار بالایی به نسبت دامهای فاقد ژن دارند، البته باید اشاره کرد که این میشهای منحصربهفرد برههای ژندار تولید میکنند و این کاملا از لحاظ اقتصادی قابل دفاع است، نکته مهم استفاده از سیدر در میشهای هترو و همو این هست که بتوان با نزدیک کردن فاصله دو زایش و تولید بره بیشتر، سود بیشتری را متوجه دامدار کرد.
قابل توجه است که به دلیل محاسن سیدر گذاری کارشناسان ما این روش را در دامهای ژندار بسیار توصیه میکنند. سیدر گذاری در این دسته از دامها باعث میشود که بیشترین تعداد زایش در عمر اقتصادی میش همو و میش هترو رخ بدهد.