شپش گوسفند ؛ از علائم گرفته تا درمان با ترکیبات ارگانوفسفره

شپش گوسفند موجب تحریک پوست دام می‌شود و به طور بالقوه منجر به کاهش وزن شده و ارزش پشم را نیز کاهش می‌دهد. شپش دامی از بقایای پوست گوسفند در پشم تغذیه می‌کند. شپش گوسفندی به پوست و پشم آسیب می‌زند، به‌طوری‌که پشم می‌تواند تا 80% از ارزش آن کاسته شود. همچنین، تحریک ناشی از گازگرفتن و جویدن شپش می‌تواند افزایش وزن را در گوسفند کاهش دهد. شپش بدن گوسفند حشره‌ای کوچک، کم‌رنگ تا حدودی قرمز، قهوه‌ای با سر پهن و قسمت‌های دهان گزنده است. ازاین‌رو اغلب به آن شپش خونخوار یا شپش گزنده می‌گویند. شپش‌ها از بقایای پوست و مو تغذیه می‌کنند و نباید آن‌ها را با شپش‌های مکنده اشتباه گرفت. شپش‌های بالغ گوسفند حدود 1.6 میلی‌متر طول دارند و  دارای بدنی قهوه‌ای کم‌رنگ با نوارهای تیره هستند. شپش‌های جوان (پوره‌ها) کوچک‌تر با بدنی کرم رنگ و سر قهوه‌ای هستند، اما هیچ نواری روی بدن ندارند. معمولاً شپش‌های ماده بالغ یک ماه زندگی می‌کنند و به طور متوسط ​​هر سه روز یک تا دو تخم می‌گذارند که پس از حدود 10 روز از تخم خارج می‌شوند. چرخه زندگی از تخم تا بزرگسال حدود 35 روز طول می‌کشد. شپش به محیط نسبتاً ثابت در پشم گوسفند وابسته هست، چراکه به دماهای شدید، نور و آب حساس است. گوسفندها می‌توانند بدون نشان‌دادن علائم آشکار به شپش آلوده شوند.

علائم شپش در گوسفندان

اگر گوسفندان خود را به درختان یا حصارها بمالند و پوست خودشان را گاز بگیرند، نشانه شپش است. خارش می‌تواند به‌دلیل هجوم شپش‌ها باشد. همچنین شپش‌ها می‌توانند موجب زخم شدن پوست گوسفندان شوند. شپش‌ها در اواخر پاییز و زمستان رشد می‌کنند؛ بنابراین اگر دما و شرایط مناسب باشد، شروع به زادوولد خواهند کرد. گوسفندان در اثر مبتلا شدن به شپش تحریک می‌شوند و با خراشیدن و مالش خود باعث آسیب به پشم و پوست خواهند شد. پاسخ‌های ایمنی به شپش می‌تواند منجر به نقص پوستی ندولار به نام «کاکل» شود که ارزش چرم را کاهش می‌دهد. معمولاً هجوم شدید شپش‌ها با حیواناتی همراه است که از سلامتی ضعیفی برخوردارند، چراکه به نظر می‌رسد آن‌ها می‌توانند از چنین گوسفندی بهره‌برداری کنند. در مقابل، در گله‌های سالم تفاوت معنی‌داری در درصد یا وزن بره در هنگام از شیر گرفتن بین گوسفند آلوده به شپش و دام بدون شپش مشاهده نشده است. در این صورت شپش می‌تواند یک شاخص مهم از مشکلات اساسی برای رفاه یک گله باشد.

شپش گوسفند

گسترش و انتقال شپش گوسفندی

در اغلب مواقع انتقال شپش در بین گوسفندان هنگامی رخ می‌دهد که دام‌ها مستقیماً با یکدیگر تماس برقرار می‌کنند. در این صورت هنگامی‌که بره برای خوردن شیر در کنار مادر (میش) قرار می‌گیرد. همچنین هنگامی‌که گوسفندان در آغل و یا در کمپ‌ها در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. اگر گوسفندان در شرایط زیر قرار گیرند، خطر شیوع افزایش می‌یابد:

  • پشم کوتاه (خطر زیاد انتقال درحالی‌که گوسفندان پس از پشم‌چینی در آغل هستند)
  • فرصتی برای تماس نزدیک، از جمله باغبانی، تغذیه و میش با بره
  • قرارگیری در معرض شرایطی نظیر گرما و سایه، حرکت شپش‌ها به سمت نوک پشم

خطر انتقال شپش‌ها در دماهای بسیار گرم یا سرد و پشم‌های خیس کاهش می‌یابد. اغلب شپش‌ها وقت خود را در ریشه پشم روی پوست می‌گذرانند، جایی که از خون گوسفندان تغذیه می‌کنند و موجب تحریک شدید در برخی از دام‌ها می‌شوند. در برخی از موارد البته بسیار نادر، امکان دارد شپش گوسفند در بزها تکثیر شود، اما معمولاً در دیگر گونه جانوران ایجاد نمی‌شود. پشم روی خطوط حصار خطر انتشار کمی دارد، چراکه شپش‌ها روی زمین می‌افتند و در مدت‌زمان نسبتاً کوتاهی می‌میرند. براساس تحقیقات انجام شده، شپش‌ها می‌توانند تا 10 روز روی مقرنس‌های قیچی زنده بماند. توصیه می‌شود در صورت تماس با گوسفندان مبتلا به شپش، قبل از دست زدن به دام‌های آلوده، لباس و کفش را تعویض نمایید. شپش‌ها در صورت داشتن منبع تغذیه مانند پشم می‌توانند 2 تا 3 هفته در محیط گرم و تاریک زنده بمانند. همچنین، تمیزکردن آلونک نسبت به پشم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همین‌طور می‌توان گفت حداقل سه هفته قبل از نگهداری گوسفندان تمیز در آلونک، گوسفندانی که دچار این انگل خارجی شده‌اند، باید زمان بگذرد.

[wbcr_php_snippet id=”6222″ title=”post link 1″]

اثرات شپش دامی

شپش دامی انگل اجباری است، به این معنی که تمام چرخه زندگی خود را روی گوسفندان می‌گذراند. شپش‌ها از پوسته‌ها (پوست مرده)، ترشحات و باکتری‌هایی که به طور معمول در سطح پوست یافت می‌شوند، تغذیه می‌کنند. این موارد باعث تحریک پوست دام می‌شود و در نتیجه گوسفند پشم خود را گاز می‌گیرد، می‌مالد و می‌کشد. علائم آلودگی به شپش در گوسفندان شامل موارد زیر می‌شود:

  • تغییر رنگ پشم گوسفند
  • به‌هم‌ریختگی پشم گوسفند
  • کاهش وزن پشم گوسفند
  • عملکرد آبشستگی

شپش‌ها (ماده‌های بالغ) هر سه روز یک‌بار یا بیشتر تخم می‌گذارند. تخم‌ها به الیاف پشم چسبیده و پس از حدود 10 روز از تخم بیرون می‌آیند. دمای ایده‌آل برای تخم‌گذاری و جوجه ریزی 36 تا 39 درجه سانتی‌گراد و رطوبت بین 70 تا 75٪ است. دمای خارج از این محدوده مانع تخم‌گذاری شپش می‌شود و رطوبت بیش از 90 درصد از جوجه ریزی تخم ممانعت می‌کند. شپش‌های نابالغ تازه بیرون‌آمده از 3 مرحله پوره با یک پوست‌اندازی بین هرکدام می‌گذرند تا به شپش بالغ تبدیل شوند. کل چرخه می‌تواند 31 تا 34 روز طول بکشد.

شپش گوسفند

انواع شپش‌های گوسفندی

شپش‌ها حشرات کوچکی هستند و اغلب با چشم غیرمسلح مشاهده می‌شوند. این انگل‌های خارجی بسیار کوچک هستند و برای شناسایی به میکروسکوپ نیاز دارند. همچنین احتمال وجود هر دو انگل در برخی از گوسفندها وجود دارد. به‌طورکلی دو نوع شپش گوسفندی وجود دارد:

  • شپش‌های خونخوار
  • شپش‌های گزنده

شپش‌های خونخوار اغلب موجب کم‌خونی در گوسفندان و انتقال انواع بیماری‌های عفونی به دام‌های مختلف می‌شوند.

شپش‌های گزنده نسبت به خون‌خوار تا حدودی رایج‌تر هستند. این نوع شپش‌ها بیماری‌های پوستی مختلفی را در میزبان ایجاد می‌کنند. این نوع انگل منجر به بروز علائمی نظیر خارش و تحریک شدید پوست، ریزش مو و ایجاد زخم بر روی پوست می‌شود. چرخه زندگی آن‌ها 5 هفته است. برای تبدیل لاروها به پوره یک تا دوهفته و برای بالغ شدن تنها 3 هفته و یا کمتر زمان نیاز دارند. شپش‌ها  فتوفوبیک هستند (ترس از نور) و اگر پشم را از هم تفکیک کنید، اغلب با سرعت از بین می‌روند. برای درمان در صورت نیاز می‌توانید از پوست و پشم گوسفند نمونه‌برداری کنید.

[wbcr_php_snippet id=”6301″ title=”post link 2″]

درمان شپش گوسفند

با پشم‌چینی می‌توانید اغلب شپش‌ها را از بین ببرید. آن‌ها متعاقباً می‌میرند، چراکه نمی‌توانند دور از میزبان زنده بمانند. استفاده از ترکیبات ارگانوفسفره یکی از بهترین روش‌های درمان شپش‌ها محسوب می‌شود. در این روش سم را باید به‌صورت پودر مستقیماً بر روی بخش‌های درگیر بریزید. برای پیشگیری از شپش در بین گوسفندان بهتر است سالیانه دام‌ها را حمام دهید. برای مبارزه با انگل‌های خارجی نظیر شپش چندین حشره‌کش مؤثر وجود دارد که به‌صورت اسپری در بازار موجود هستند. شپش‌ها بعد از این‌که گوسفندان پشم‌چینی شدند و هوا نسبتاً گرم شد، خود را نشان می‌دهند. بهترین زمان برای درمان این نوع انگل فصل بهار به‌حساب می‌آید. به‌طورکلی اگر در فصل‌های پاییز و زمستان به وجود شپش در بین گوسفندان خود پی بردید، باید در همان فصل اقدام به ازبین‌بردن آن‌ها کرد و مهلت تکثیر، ایجاد خارش و فرصت ضرر و زیان رساندن را ندهید. اگر قصد دارید در فصل سرما شپش را درمان کنید، باید در یک روز گرم و آفتابی برای این کار اقدام نمایید. بهتر است در هنگام صبح اقدام به سم‌پاشی کنید تا در طول روز و بیرون از آغل زمان کافی برای خشک‌شدن داشته باشند.

شپش گوسفند

خسارت، ضرر و اهمیت اقتصادی شپش در گوسفند

نیش شپش برای پوست میزبان بسیار آزاردهنده است. گوسفندان با خاراندن و مالش شدید خود بر روی اشیا و لیس زدن یا گازگرفتن قسمت‌های آسیب‌دیده واکنش نشان می‌دهند. این رفتار می‌تواند باعث آسیب‌های پوستی شود که مستعد عفونت به باکتری‌های ثانویه هستند. کاهش پشم و وزن می‌تواند جزء علائم مشخص آن باشد. بااین‌حال، مرگ‌ومیر ناشی از آلودگی به شپش بسیار نادر است. در برخی از کشورها استفاده از پشم گوسفندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این صورت برای کنترل شپش ضروری است که اقدامات لازم را انجام دهند، چراکه آن‌ها می‌توانند میزان تولید پشم را بکاهند همچنین علاوه‌بر کاهش میزان تولید پشم در کیفیت آن نیز تأثیر قابل‌توجهی دارند. آلودگی به شپش می‌تواند در کیفیت پوست و چرم تأثیر بگذارد و در نتیجه درآمد کاهش یابد. تولید شیر گوسفند نیز می‌تواند به‌دلیل آلودگی شدید شپش کاهش یابد.

در این مقاله سعی شد در رابطه با شپش گوسفند بحث کنیم. منبع تغذیه شپش دامی خون گوسفندان است. در این صورت گوسفندانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض خطر شپش قرار می‌گیرند. کاهش اشتها، خارش و کاهش وزن از علائم مبتلا شدن گوسفندان به این انگل خارجی است. در صورت آلوده شدن گوسفندان به شپش برای رفع خارش خود را به دیوار و درختان می‌مالند که با مالیدن خود پشم‌های آن‌ها به‌مرورزمان کنده می‌شود. به طور معمول گوسفندان دچار ریزش و فرسودگی شدید پشم شده و ارزش آن نیز کاهش می‌یابد.

برای ارتباط با ما و ثبت نظرات و پیشنهادهای خود می‌توانید از روش زیر در تماس باشید.