معایب آمیخته گری (CROSS-BREEDING) در گوسفندان ایران

در توضیح معایب آمیخته گری باید گفت انتقال جنین در دام‌های سنگین به ویژه گاو، امری عادی و تقریبا مرسوم است، اما تاکنون این مقوله برای دام سبک به صورت تجاری صورت نگرفته و محققان ایرانی در استان زنجان به دنبال راهی برای تجاری سازی آن هستند.
بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی، در حال حاضر، بیش از ۴۲ درصد کل گوشت قرمز تولیدی در کشور که نزدیک به ۹۳ هزار تن در سال است، توسط حدود ۵۰ میلیون رأس گوسفند در قالب ۲۷ نژاد تولید می‌شود؛ اگرچه، این مقدار گوشت تولید شده پاسخگوی نیاز رو به افزایش جمعیت کشور نیست. در سال های اخیر، با توجه به تغییر شرایط اقلیمی و به تبع آن تغییر سیاست‌های دولت، توجه ویژه‌ای به دام‌های سبک جهت تولید گوشت و شیر مورد نیاز کشور در مقایسه با نگه‌داری و پرورش گاو شده است.
در این میان، افزایش بازدهی در تولید گوشت گوسفند از اهمیت خاصی برخوردار است. با اصلاح نژاد دام‌های بومی و اجرای برنامه‌‌های تغذیه‌ای و تولیدمثلی مناسب می‌توان تا حدی تولید گوشت کشور را افزایش داد. در شرایط حاضر با توجه به بهره‌وری پایین، گوسفندداری سنتی به‌خصوص در سال‌هایی که به‌علت شرایط آب و هوایی نامناسب مراتع فقیرتر هستند، کمتر به صرفه بوده؛ به طوری‌که درآمد ناشی از گوسفندداری سنتی متناسب با هزینه­‌های انجام شده نیست. در چنین شرایطی افزایش عملکرد تولیدی و تولیدمثلی گوسفندان از طریق اعمال شیوه­‌های مناسب مدیریتی می‌‌تواند موجب سودآوری بیشتر برای صنعت گوسفندداری شود. آمیخته گری یکی از این راهکارها است و البته باید معایب آمیخته گری را نیز در نظر داشت.
به هر ترتیب، صنعت دام‌پروری کشور به دلیل تغییر شرایط اقلیمی و به‌ویژه بازدهی پایین تولیدات دامی قادر به تامین کامل گوشت قرمز مورد نیاز کشور نیست. بر اساس آمار رسمی منتشر شده در سال گذشته، ۱۰۰ هزار و ۲۰۰ تن گوشت قرمز به ارزش ۴۲۵ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار از کشورهای مختلفی مانند چین، آلمان، استرالیا، امارات، برزیل، ترکیه، عمان، هلند و‌ … به کشور وارد شده که از نظر وزنی ۴۴,۸ درصد و از نظر ارزشی ۲۰.۳ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
این در حالی است که از نظر تمامی متخصصان دامپروری کشور، با انجام برنامه‌های اصلاحی منسجم، ایران توان تولید و تامین تمامی گوشت مورد نیاز کشور را دارا است.
در همین راستا، بومی‌سازی و تجاری‌سازی تکنولوژی‌های تولیدمثلی در گوسفند مانند آمیخته گری یا تولید رویان‌های آزمایشگاهی روند اصلاح نژاد، پیشرفت ژنتیکی، راندمان تولیدمثل و تولید این حیوان را به‌شدت افزایش خواهد داد و کمک شایانی به افزایش تولید گوشت گوسفند خواهد کرد. بنابر اظهارات مکرر وزیر و معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور دام، خودکفایی در تولید گوشت قرمز در اولویت برنامه‌های وزارت کشاورزی قرار دارد.
تحقق این طرح و بومی‌سازی تکنولوژی تولید رویان‌های آزمایشگاهی در استان زنجان نه تنها موجب افزایش راندمان تولیدمثلی گله‌های گوسفند و به تبع آن افزایش تولید فرآورده‌های دامی (شیر و گوشت) خواهد شد، بلکه موجب گسترش فعالیت‌های پژوهشی و تولید علم در دانشگاه زنجان می‌شود.
همانگونه که طرح افزایش دوقلو زایی گوسفند نژاد افشاری و همچنین تولید اسپرم منجمد و بومی‌سازی آن توسط همکاران گروه علوم دامی دانشگاه زنجان در سال‌های گذشته تا اکنون، کمک شایان توجهی به دامداران استان زنجان و همچنین استان‌های دیگر کرده است. امید می‌رود که تولید رویان‌های منجمد گوسفند توسط پژوهشکده فناوری‌های نوین زیستی دانشگاه زنجان، علاوه بر کمک به تامین گوشت و شیر مورد نیاز مردم و افزایش اشتغال و بهره‌وری در صنعت گوسفندداری، محلی جهت درآمدزایی برای دانشگاه زنجان و البته کل کشور باشد.
این طرح که برای نخستین بار در گوسفند نژاد افشاری اجرا می‌شود، ۲ هدف عمده را دنبال می‌کند؛ یکی تولید بیشتر جنین از یک دام با ارزش ژنتیکی بالا و دیگری افزایش سرعت پیشرفت ژنتیکی گله‌های کشور.
خلاصه طرح به این شکل است که در آزمایشگاه، تولید جنین گوسفند انجام گرفته و سپس تعدادی از آن‌ها به دام‌ها منتقل می‌شود. ضمن اینکه پتانسیل دوقلوزایی نیز در این دام‌ها افزایش خواهد یافت.
نژادهایی که به طور طبیعی و یا بعد از انجام اصلاح‌نژاد، پتانسیل دوقلوزایی پیدا کرده باشند، در طول دوره زندگی‌شان تعداد محدودی قادر به زایش بوده و بعد از آن حذف می‌شوند. بنابراین محققان علوم دامی به دنبال راهی هستند تا بتوانند از این دام که ارزش ژنتیکی بالایی دارد، تعداد بره‌های بیشتری بگیرند. به همین دلیل می‌توان پایه تولید جنین‌های آزمایشگاهی را از همین دام‌ها تهیه و جنین حاصل شده را به دام‌های دیگری که شاید از لحاظ ژنتیکی ارزش چندانی نداشته باشند، انتقال داد. البته باید در نظر داشت آمیخته‌گری دارای نقصان هم هست که با رفع شدن معایب آمیخته گری این شیوه در آینده بسیار به صنعت دام‌پروری کشور کمک خواهد کرد.

در ضمن مجتمع دام‌پروری افشار ژن محصولات بی‌نظیری مثل قوچ هترو ، قوچ همو ، میش هترو ، میش همو ، گوسفند چندقلوزا ، گوسفند دوقلوزا ، میش چندقلوزا و میش دوقلوزا را به متقاضیان عرضه می‌کند. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.