کچلی گوسفند ؛ از دلایل ایجاد آن تا درمان با آیورمکتین
کچلی گوسفند را میتوان یک بیماری پوستی دانست که در اثر آلودگی موضعی کنه ایجاد میشود. ریزش پشم گوسفند میتواند یکی از عوامل نگرانکننده برای دام محسوب شود. یکی از انواع بیماریهای پوستی، میتوان به گری گوسفند اشاره کرد که با ریزش پشم، کاهش وزن و تولید شیر و گوشت همراه است. گوسفندانی که به این نوع بیماری مبتلا هستند، دچار خارش شدید، مضطرب و تحریک شدهاند. در این صورت مصرف تغذیه گوسفندان کاهش مییابد، در نتیجه باروری، سرعت رشد برهها در بخش پاها، توانایی حفظ وضعیت بدن به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد. برههای آسیبدیده مدتزمان بیشتری طول میکشد تا درمان شوند و نرخ رشد در آنها کاهش مییابد. در برخی از موارد حساسیت بیش از حد میتواند موجب علائم عصبی شدید و موجب تشنج، مرگ دام شود. بهطورکلی جرب یکی بیماری پوستی بوده که نشاندهنده وجود انگلهای خارجی (پوستی) در گوسفندان است. ریزش نقطهای پشم از عوامل این بیماری محسوب میشود و امکان وجود کک و کنه در گوسفندان را افزایش میدهد.
کچلی گوسفند چگونه ایجاد میشود؟
پرورش گوسفند دارای مزایای بسیاری است که یکی از این موارد میتوان به بهکارگیری پشم در صنایع نساجی اشاره کرد. در صورت وجود بیماریهای پوستی مانند پشم خوری، ریزش پشم میتواند بهدلیل وجود برخی از انگلها باشد. وجود برخی از انگلها موجب کاهش تغذیه خون در بین پشم دامها بهمرورزمان، ریزش پشم و عارضه کچلی گوسفندان میشود. این نوع بیماری پوستی تنها به پشم گوسفندان صدمه نمیزند، بلکه بهمرورزمان وارد خون دام شده و موجب کاهش وزن بیش از اندازه آنها خواهد شد. این امکان وجود دارد این بیماری به گله گوسفندان و انسانها سرایت کند.
انگلهای خارجی به چه صورتی هستند؟
انگلهای خارجی بسیار ریز موجب ایجاد گری در گوسفندان میشوند. این نوع انگلها بسیار مشابه کنهها هستند. این نوع انگل بعد از رسیدن به پوست در آن نفوذ کرده و موجب ایجاد خارش شدید بدن دام میشود. گوسفندان برای رهایی از این مشکل بدن خود را به دیوار میمالند که باعث زخم شدن و ریزش پشم میشود. آلودگی به انواع انگلها باعث ایجاد بیماریهای مختلفی خواهد شد. بهطورکلی، بهدلیل ابتلا به کچلی، زخمها و جراحات پوستی ایجاد میشوند. زخمهای ایجاد شده موجب میشود گوسفندان در معرض حمله میکروبها قرار گیرند. همینطور میتوان گفت که زخمهای ایجاد شده امکان دارد تبدیل به محل تخمگذاری مگسها و تولید میاز (کرم زدگی پوست) شوند. در این صورت سیستم ایمنی بدن دامهای بیمار کاهشیافته، شیر، پوست، پشم و گوشت آنها ارزش کمتری دارد. در مواردی نیز مرگ دام اتفاق میافتد که برای دامداران میتواند خسارات زیادی را بههمراه داشته باشد. بیماری گری بسیار مسری بوده و بلافاصله در گلهها انتشار مییابد. در این صورت برای کنترل بیماری، دامداران باید این مسئله را با دامپزشک در میان بگذارند تا اقدامات لازم برای قرنطینه آنها انجام شود.
بهترین روش درمان کچلی گوسفندان
ازآنجاییکه بیماری کچلی یا گری گوسفندان بسیار واگیردار است؛ بنابراین با توجه به علائم بارز آنها (خارش و ریزش پشم) باید بلافاصله نسبت به درمان اقدامات لازم صورت گیرد. در غیر این صورت امکان مبتلا شدن سایر گوسفندان وجود دارد. برای درمان این نوع بیماری میتوانید تزریق زیرپوستی آیورمکتین انجام دهید. مقدار مصرف دارو برای درمان، براساس وزن دام در نظر گرفته میشود. توصیه میشود، برای گوسفندان با وزن 50 کیلوگرم تنها در دو نوبت به میزان 1 سیسی تزریق دارو به دامهای مبتلا به فاصله زمانی 7 روز انجام شود.
آیورمکتین داروی ضد انگل و قارچ برای دامها
کچلی یک نوع بیماری عفونی و قارچی بهشمار میرود که مهمترین روش درمان آن از طریق تزریق زیرپوستی یا زیرجلدی داروی آیورمکتین انجام میشود. همچنین از داروی آیورمکتین علاوهبر درمان گوسفندان برای گاوها و سگها نیز بهکار گرفته میشود. با تزریق داروی آیورمکتین به خون گوسفندان مبتلا موجب ازبینرفتن کنهها، شپشها، لارو مگس و کرمهای ریوی میشود. این نوع دارو بهعنوان داروی ضد انگل و ضدقارچ در نظر میگیرند که میتواند بلافاصله گوسفندان مبتلا را درمان کند.
مقدار مصرف دارو
در گوسفندان بهازای هر 50 کیلوگرم وزن بدن دام باید 1 سیسی تزریق دارو صورت گیرد.
[wbcr_php_snippet id=”6222″ title=”post link 1″]
روش تزریق دارو
داروی آیورمکتین باید بهصورت زیرپوستی تزریق شود. در گوسفندان باید در ناحیه گردن و جلوی کتف تزریق به بهترین نحو ممکن انجام شود. نکته قابلتوجه این است که پیش از مصرف دارو و تزریق آن به گوسفندان باید بررسی کنید که حتماً واکسن آنتروتوکسمی انجام شده باشد و بعد از استفاده آن بهصورت کامل سوزانده و دفن گردد.
دلایل ریزش پشم در گوسفندان
ریزش پشم گوسفند میتواند یک نشانه منفی و نگرانکننده باشد. به طور معمول برای تشخیص سلامت گوسفندان، کیفیت پشم آنها را در نظر میگیرند. از دلایل ریزش پشم میتوان به استرس، سوءتغذیه، تولیدمثل و بیماریها اشاره کرد. این عوامل میتوانند موجب نازک شدن لایههای پشم و حتی کاهش تولید آن شوند. ریزش پشم در گوسفندان میتواند هزینه نگهداری از آنها را بالا ببرند. ازدستدادن پشم موجب کاهش گرما و افزایش مصرف خوراک در آبوهوای سرد میشود. امکان دارد ریزش پشم در گوسفندان بهدلیل وجود انگلهای خارجی باشد. برههای تازهمتولدشده، یک ماه بعد از تولد تا حدودی تمام فولیکولهای الیاف پشمی آنها بهصورت کامل رشد میکنند. معمولاً اندازه فیبرهای فولیکول اولیه نسبت به فیبر فولیکولهای ثانویه بزرگتر است. بهطورکلی، در طول چرخه زندگی گوسفندان هر فولیکول مراحل متفاوتی را طی میکند که موجب افزایش ریزش طبیعی پشم میشود.
بیماریهای انگلی در گوسفندان دارای چه علائمی هستند؟
بیماریهای انگلی در انسانها با علائمی مانند شکم درد، لاغری و بیاشتهایی همراه است، در نتیجه در گوسفندانی نیز دارای علائمی هست که با توجه به آنها میتوانید به وجود انگل در بدن دامها پی ببرید. این علائم میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گوسفندان دچار کمخونی میشوند.
- کیستهایی در قلب، کبد، ریه و گوشت گوسفند ایجاد میشود.
- گوسفندان دچار اسهال میشوند.
- گوسفندان دچار کاهش وزن میشوند.
- ریزش پشم گوسفندان و رشد نامطلوب میتواند از دیگر علائم وجود بیماریهای انگلی باشد.
دامداران برای ازبینبردن گری در گوسفندان باید چه کاری انجام دهند؟
بعد از مشاهده علائم اولیه مانند ریزش سکهای از پشم گوسفند باید اقدامات لازم برای اولین دوره ضد انگل دامها را انجام دهید. انگلهای پوستی نشاندهنده وجود انگلهای داخلی است. برای ازبینبردن بیماریهای پوستی باید ابتدا انگلهای داخلی را درمان نمایید. در صورت مشاهده اولین علائم بیماریهای انگل موجود در گوسفندان، باید یک دوره ضد انگل برای دامها در نظر گرفته شود. در ادامه شما میتوانید انگلهای خارجی را با استفاده از داروهای موردنظر از بین ببرید. برای درمان بیماریهای پوستی (انگلهای خارجی)، میتوانید از آیورمکتین استفاده نمایید. بعد از درمان انگلهای داخلی و خارجی باید 2 هفته این کار را ادامه دهید. در ادامه درمان باید این روتین را هر 3 ماه یکبار انجام دهید. در این صورت گوسفندان برای همیشه از شر آلودگیهای پوستی راحت میشوند.
[wbcr_php_snippet id=”6301″ title=”post link 2″]
برنامه تزریق داروهای ضد انگل به گوسفندان
درمان در ماههایی که باید انجام شود. | روز اول درمان | تکرار درمان بعد از یک هفته | تکرار درمان بعد از 2 هفته |
اول اردیبهشت | آلبندازول | نیکلوزاماید | آیورمکتین |
15 خرداد | شربت فنولین | نیکلوزاماید | آیورمکتین |
اول آبان | شربت فنولین | مبندازول | آیورمکتین |
نکات مهم در رابطه با برنامه تزریق داروهای ضد انگل
- در اواخر آبستنی گوسفندان، بههیچعنوان از داروی آیورمکتین و شربت فنولین استفاده نکنید. شما میتوانید داروی آلبندازول را جایگزین کنید.
- گوسفندانی که در دوره 45 روزه اول آبستنی خود هستند، باید شربت فنولین را جایگزین آلبندازول کنید.
- اگر در منطقه گرم گوسفندان خود را نگهداری میکنید، طول دوره درمان در فروردین آغاز و در دوره دوم 15 اردیبهشت و دوز سوم در مهر انجام میگیرد.
- در مناطق سرد دوره درمان از خرداد آغاز میشود. دوره دوم در 15 تیر و دوز سوم در اواخر شهریور انجام میگیرد.
- عشایر کوچنشین باید پیش از کوچ کردن از داروهای انگلی برای دامها استفاده نمایند.
برنامه داروهای ضد انگلی در مناطق سرد و کوهستانی با آبوهوای خشک برای گوسفندان
درمان در ماههایی که باید انجام شود. | روز اول درمان | تکرار درمان بعد از یک هفته | تکرار درمان بعد از 2 هفته |
اول اردیبهشت | آلبندازول | نیکلوزاماید | آیورمکتین |
15 خرداد | کلوزانتل | نیکلوزاماید | آیورمکتین |
اول آبان | لوامیزول | مبندازول | آیورمکتین |
نکات مهم در مورد برنامه تزریق داروهای ضد انگل در مناطق سرد
- در اواخر آبستنی گوسفندان از مصرف داروی لوامیزول خودداری نمایید و کلوزانتل یا آلبندازول را جایگزین آن کنید.
- گوسفندانی که 45 روز اول آبستنی خود را طی میکنند، بههیچعنوان نباید مصرف داروهای ضد انگلی آلبندازول را در برنامههای آنها قرار دهید. دامدار میتواند داروهای کلوازانتل یا لوامیزول را جایگزین آلبندازول برای گوسفندان خود کند.
- برای درمان میتوانید از این نوع داروها برای تمام دامها بهغیراز برههای شیرخوار استفاده نمایید.
[wbcr_php_snippet id=”6300″ title=”post link 3″]
بهترین روشهای پیشگیری و کنترل بیماری گری گوسفندان
حمام ضد انگل و ضد کنه
اغلب این بیماری انگلی در فصلهای تابستان و پاییز ظاهر میشود و با هجوم حشرات، شپشها و کنهها همراه است. بسیار اهمیت دارد که در این فصول از حمام ضد انگل و ضد کنه استفاده نمایید. نکته قابلتوجه این است که حمام باید در آبوهوای گرم و شرایط مناسب صورت گیرد تا بلافاصله گوسفندان بعد از رفتن به داخل حمام خشک و تمیز شوند.
پشمچینی بهموقع گوسفندان
یکی از عوامل مهم برای پیشگیری از بیماری کچلی در گوسفندان پشمچینی بهموقع آنها است. این نکته را در نظر داشته باشید که رشد بیش از اندازه پشم گوسفندان میتواند مکان مناسبی برای حضور جربها، انواع انگلها، شپشها و کنه باشد. در این صورت بهتر است دامها بهموقع پشمچینی شوند تا از بروز بیماریهای پوستی، ریزش پشم در آنها خودداری شود.
در این مقاله سعی شد در مورد کچلی گوسفند بحث کنیم. یکی از عوامل ریزش پشم گوسفندان میتواند وجود انگلهای پوستی باشد. ریزش پشم در گوسفندان میتواند یک مسئله نگرانکننده باشد و در صورت درمان نشدن ممکن است جان دام را به خطر بیاندازد. بیماری کچلی در گوسفندان میتواند با علائم مختلفی از جمله ریزش شدید پشم، زخمها و جراحات پوستی همراه باشد.
برای ارتباط با ما ثبت نظرات و پیشنهادهای خود میتوانید از طریق زیر در تماس باشید.