شبدر دامی و همه چیز درباره آن

شبدر دامی از لحاظ علوفه‌ای و مرتعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. انواع شبدر شامل قرمز، سفید، شیرازی، بیابانی، خزنده و چمنی است. یکی از علوفه‌های مرغوب با قابلیت خوش‌خوراکی و ترکیب مناسب مواد مصرفی و رطوبت شبدار است که به‌عنوان مطلوب‌ترین جیره غذایی دام مورد توجه دامداران قرار گرفته می‌شود. به‌طورکلی ارقام شبدر شامل شبدرهای سه برگ و چهار برگ است. معمولاً عمر شبدرها کوتاه است و زمان برداشت آن فصل بهار خواهد بود. همچنین حاوی برگ‌های مرکب متناوب، با سه گلبرگ دندانه‌دار است. گل‌های شبدر بسیار معطر و تا حدودی کروی شکل هستند و می‌توانند در رنگ‌های سفید، صورتی، قرمز یا زرد یافت شوند. این نوع گیاه در تغذیه دام‌ها می‌تواند نقش کلیدی داشته باشد. یکی از گیاهان بسیار خوشبو برای دام‌ها، شبدر بوده و منبع غنی پروتئین، فسفر و کلسیم است. این نوع گیاه باارزش، قابلیت نگهداری در خاک را دارا است. ازآنجایی‌که این گیاه غده‌های تثبیت‌کننده ازت در ریشه دارد؛ بنابراین نقش کلیدی در حاصلخیری خاک می‌تواند ایفا نماید.

مشخصات گیاه شبدر (Clover)

اغلب گیاه شبدر مشابه یونجه است. این نوع گیاه علوفه‌‎ای نسبت به یونجه دارای قند بیشتری است. معمولاً برگ‌های گیاه شبدر بیضی مانند و حاوی سه برگچه است. هر برگچه شبدر دارای طولی بین 15 تا 30 میلی‌متر و عرض آن بین 8 تا 25 میلی‌متر است. ازآنجایی‌که این گیاه دارای گونه‌های گوناگونی شامل گل‌های رنگارنگی نظیر سفید، قرمز، ارغوانی و زرد است؛ بنابراین به‌صورت فشرده در گل‌آذین ظاهر می‌شود. اغلب زنبورعسل جذب گل‌های این گیاه می‌شود. برگ‌های این نوع گیاه چسبیده به دم ساقه است و برگ‌های سبز رنگی دارد.

گیاهشبدر

مهم‌ترین ارقام شبدر

مهم‌ترین ارقام برای شبدر شامل موارد زیر می‌شود که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

شبدر قرمز

یکی از گیاهان دائمی شبدر قرمز است، اما اغلب به‌صورت دوساله زارعت می‌شود. از این گیاه در علوفه سبز، خشک و چراندن استفاده می‌شود. کاشت ترکیب شبدر قرمز با غلات بسیار مرغوب است. برای کشت این گیاه می‌توانید در فصل پاییز و بهار اقدام نمایید. دمای مناسب برای رشد شبدر قرمز معتدل یا خنک است و باید در مناطق مرطوب کشت شود. این گیاه عمر کوتاهی دارد و به دو گروه شبدر قرمز یک چین و دو چین دسته‌‎بندی می‌شود. شبدر قرمز یک چین نسبت به دو چین دیرتر گل می‌دهد، اما بزرگ‌تر بوده و مقاومت بیشتری به سرمای زمستان دارد. برگ‌های کرک‌دار با علامت نعل اسبی و گوارک‎هایی با رگه‌های قرمز موجب شناخت ساده شبدر قرمز خواهد شد. این گیاه در مراحلی که به‌صورت خوابیده است، در مقابل چرای متراکم مقاومت بیشتری دارد و به‌دلیل رشد عمودی شبدر قرمز در سال دوم از آن می‌توانید به‌عنوان علوفه خشک استفاده کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که کارکرد شبدر قرمز به‌اندازه یونجه نیست.

شبدر سفید

شبدر سفید گیاهی چندساله و دارای ریشه‌های دائمی است. طول ریشه‌های عمیق این گیاه به 50 سانتی‌متر می‌رسد و ساقه‌های خزنده‌ای آن از نواحی تماس با خاک مرطوب تولید می‌شود. این نوع گیاه در اغلب مناطق قابلیت رشد دارد. این نوع گیاه برای رشد نیاز به نور فراوانی دارد، اما می‌توانید آن را در خاک‌های رسی کشت کنید. به‌طورکلی ساقه‌های شبدر سفید شامل گره‌هایی است که به‌سبب برخورد با خاک، ریشه‌هایی را تولید می‌کنند که به آن‌ها شاخه‌های خزنده روی زمین می‌گویند. این ساقه‌ها نارس، پوک و گاهی پوشیده از کرک است. اغلب برگ‌ها و دمبرگ‌های شبدر سفید کرک ندارند و از نواحی گره برگ‌ها و گل‌ها خارج می‌شوند. زراعت ترکیب شبدر سفید با غلات بسیار مرغوب است. همچنین کاشت این نوع گیاه در چراگاه‌ها مناسب است، اما گوسفندان تمایل چندانی به مصرف آن ندارند. شبدر سفید شهد زیادی در گل‌های خود تولید می‌کند که برای زنبورداری مناسب است. برای رشد شبدر سفید بهترین شرایط در مناطق مرطوب، سرد و خاک‌های اسیدی برخوردار از آهک و فسفر کافی است. اصولاً برای کاشت شبدر سفید در فصل بهار اقدام می‌کنند، اما کاشت آن در مناطق معتدل و فصول پاییز امکان‌پذیر است. برای کاشت این شبدر نیاز به حدود 2 تا 20 کیلوگرم بذر در هر هکتار است.

[wbcr_php_snippet id=”6222″ title=”post link 1″]

شبدر ایرانی

یکی از انواع شبدر ، شبدر ایرانی است و از نظر چرای دام‌ها و تهیه علوفه مرتعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود. شبدر ایرانی به‌عنوان گیاهی یک‌ساله پاییزه به‌حساب می‌آید که در اواخر زمستان تا اوایل بهار اقدام به تولید علوفه می‌کند، اما رشد اصلی آن در فصل سرما و در حالت خوابیده است. در پاییز اقدام به کاشت بذر این گیاه می‌کنند که رشد خود را در حالت خوابیده شروع نماید. این نوع گیاه با شروع فصل بهار به‌سرعت رشد مناسبی دست پیدا می‌کند. گیاه شبدر ایرانی در بهار و تابستان رشد می‌کند، سپس تولید بذر خواهد کرد و به رویش خود پایان می‌دهد. ارتفاع این نوع گیاه بین 30 تا 70 سانتی‌متر است. شبدر ایرانی بعد از رشد، گل‌های آن به رنگ زرشکی یا ارغوانی درمی‌آید. خاک‌های مرطوب و سنگین با خاصیت اسیدی برای شبدر ایرانی بسیار مناسب هستند. با توجه به کاشت بذر این گیاه در فصل پاییز، اما نسبت به سرمای زمستان مقاومت زیادی ندارد. کاشت شبدر ایرانی در فصل بهار باعث کند شدن رشد و تولید نکردن بذر کافی می‌شود. برای کاشت این نوع گیاه نیاز به 4 تا 8 کیلوگرم بذر در هر هکتار دارد. خوردن این گیاه توسط گوسفندان مخصوصاً در صبحگاهان باعث نفخ آن‌ها می‌شود.

شبدردامی

شبدر لاکی

شبدر لاکی جزء شبدر دامی به‌حساب می‌آید و از جنوب غربی آسیا گرفته تا نواحی اروپا کشت می‌شود. این نوع گیاه در کشورهای اروپایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. گیاه شبدر لاکی دارای طول عمر یک‌ساله بوده و نسبت به سرما مقاومت بسیاری دارد. کاشت شبدر لاکی در فصل پاییز انجام می‌شود و در بهار از علوفه آن بهره می‌برند. این گیاه دارای ظاهری شبیه به شبدر قرمز است، اما با هلالی بودن رأس برگ و داشتن کرک زیاد در سطح برگ‌ها می‌توان به تفاوت آن‌ها پی برد. بذرهایی که در پاییز کشت می‌شوند، تولید آن‌ها به‌صورت بوته کوتاهی است. همچنین با رسیدن فصل بهار ساقه‌های گل یا دمگل ظاهر و سریع شروع به رشد می‌کند.

شبدر دو رگ

از دیگر ارقام شبدر می‌توان به شبدر دو رگ اشاره کرد. شبدر دو رگ به‌عنوان گیاه علوفه‌ای چندساله که آن را با نباتات علوفه‌ای دو‌ساله کشت و کار می‌کنند. این گیاه به‌صورت انفرادی و یا ترکیبی با گیاهانی نظیر اردو یا شبدر قرمز کشت می‌شود. در مناطق سرد خاک‌های مرطوب و محل‌های آبگیر موقتی، می‌توانید شبدر دو رگ کشت کنید. شبدر دو رگ نسبت به شبدر قرمز مقاومت بیشتری در مقابل خاک‌های اسیدی و قلیایی دارد. همچنین ساقه‌های نسبتاً بلندتری با طوقه‌های پا جوش‌دار و خوابیده‌تر دارد. گل‌های شبدر دو رگ دارای رنگ سفید و به‌ندرت میخکی (زرد کم‌رنگ) هستند و بذرهای آن به رنگ سبز ترکیب با زردرنگ است. خاک‌های رسی با داشتن رطوبت کافی و مناسب، برای رشد و نمو گیاه شبدر دو رگ بسیار اهمیت دارند. میزان بذر موردنیاز برای کشت هر هکتار، شش کیلوگرم است. خاک‌های مرطوب و اسیدی به‌عنوان چراگاه برای کشت شبدر دو رگ مناسب هستند.

[wbcr_php_snippet id=”6301″ title=”post link 2″]

شبدر کوهی

یکی از انواع شبدر دامی ، شبدر کوهی محسوب می‌شود. شبدر کوهی گیاهی چندساله بوده و دارای ساقه‌های نسبتاً راست و ریشه‌های قوی است. بخش تحتانی برگچه‌ها، دمبرگ و ساقه‌های جوان با استفاده از کرک‌های ریز پوشیده شده است. طول برگچه‌های بیضی‌شکل بین 2.5 تا 3.5 سانتی‌متر است. این نوع گیاه دارای برگچه‌های دندانه‌دار بوده و رنگ آن سفید است. در برخی از نواحی کوه سبلان به‌صورت طبیعی می‌توان شبدر کوهی مشاهده کرد.

شبدر دامی

شبدر توت‌فرنگی

یکی از گیاهانی که کم‌وبیش از کرک پوشیده شده، شبدر توت‌فرنگی است. همچنین این نوع گیاه چندساله است و ساقه آن دارای انشعابات زیادی بوده و از نواحی گره ساقه‌ها، برگ تولید می‌شود. برگ‌های این گیاه شامل دمبرک بلند با برگچه‌های بیضی تا تخم‌مرغی شکل است. طول حاشیه برگچه‌های دندانه‌دار شبدر توت‌فرنگی بین 5 تا 15 میلی‌متر و عرض آن بین 4 تا 12 میلی‌متر است. گوشوارک شبدر توت‌فرنگی نیزه‌ای شکل بوده که قاعده آن پهن و دو زائده‌ای به نظر می‌رسد. دمگل بلند (دنباله باریکی که گل را به ساقه پیوند می‌زند)، کرک‌دار یا بدون کرک بوده که از قاعده برگ مستقیم بالا می‌رود. این گیاه پرگل و متراکم، بیضی تا کروی شکل، میوه نیام و بذر تخم‌مرغی شکل با لکه‌های قهوه‌ای باز است. در نواحی نظیر تهران، کرج، بلوچستان، کرمان، خراسان و کوه لاله‌زار می‌توانید شبدر توت‌فرنگی را یافت کنید.

خواص زراعی شبدر دامی

یکی از گونه‌های گیاهی بسیار مرغوب برای کشت در بخش‌های مختلف کشور، شبدر محسوب می‌شود. این نوع گیاه برای علوفه کاری و تغذیه دام استفاده می‌شود. طول عمر این گیاه یک‌ساله است و برای رشد نیاز به گرما و آب کافی دارد. همچنین برای رشد این نوع گیاه خاک‌های اسیدی و مرطوب مناسب نیست. رشد و تولید گیاه شبدر در خاک‌های سبک و قلیایی رضایت بهتری را به‌همراه دارد. خاک‌های سبک تا نسبتاً سنگین با آب‌وهوایی مرطوب بهترین شرایط را برای کاشت شبدر فراهم می‌کنند. از ویژگی‌های مهم شبدر، قدرت پنجه زدن، رشد و نمو مناسب بعد از برداشت است که در صورت تقویت خاک با کود آلی، میزان تولید به‌صورت چشمگیری افزایش پیدا می‌کند. بالارفتن سطح زیر کشت شبدر جایگاه مهمی در تولید علوفه و بهبود حاصلخیزی خاک دارد. همچنین می‌تواند در تولید شبدر اهمیت بسیار بالایی داشته باشد. این نوع گیاه پروتئین نسبتاً بالایی دارد و برای دام‌ها به‌عنوان علوفه‌ای خوش خوراک در نظر گرفته می‌شود.

در این مقاله سعی شد در رابطه با شبدر دامی بحث کنیم. انواع شبدر شامل موارد مختلفی است که در مطالب فوق آن‌ها را به‌صورت جداگانه شرح دادیم. هرکدام از این نوع شبدرها در مناطق مختلفی قابلیت کشت دارند. برای کشت شبدر می‌توانید با توجه به نوع و نواحی مناسب آن اقدام کنید.

برای ارتباط با ما و ثبت نظرات و پیشنهادهای خود می‌توانید از روش زیر در تماس باشید.