بیماری بروسلوز گوسفند و هر آنچه باید بدانید

بروسلوز گوسفند یک بیماری شایع است که می‌تواند به تمام نژادهای دامی و انسان منتقل شود. بروسلوز در گوسفند یک بیماری عفونی است که از طریق یک باکتری به نام بروسلا ایجاد می‌شود. بروسلا موجب یک بیماری مقاربتی و عفونی در گوسفندان اهلی می‌شود که عوارضی از قبیل سقط جنین در گوسفندان، مرگ‌ومیر بره‌ها و نازایی دائمی قوچ‌ها را به‌همراه دارد. این بیماری در بیشتر نواحی که گوسفندان را پرورش می‌دهند، مشاهده می‌شود و می‌تواند ضرر اقتصادی قابل‌توجهی برای دامداران در پی داشته باشد. بیماری تب مالت یک بیماری باکتریایی در گوسفندان است که موجب ناباروری در قوچ و در نتیجه کاهش تولیدمثل می‌شود. در اغلب مواقع قوچ‌ها درگیر این بیماری می‌شوند و مبتلا شدن میش‌ها به بروسلوز کمتر است. بیماری بروسلوز یا تب مالت در سراسر دنیا شایع است و در مکان‌هایی که به بهداشت عمومی توجه کمتری می‌شود، گوسفندان در معرض خطر بیشتری قرار می‌گیرند.

علائم بیماری بروسلوز

علائم بیماری بروسلوز در دام‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • کاهش اشتها
  • افزایش دمای بدن دام
  • التهاب و متورم شدن بافت بدن گوسفند
  • تورم و سفت شدن بیضه‌ها
  • نازایی دائمی
  • سقط جنین
  • کاهش شیر
  • کاهش وزن

علائم انتقال تب مالت

یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد تب مالت، عفونت‌های باکتریایی است. این بیماری عفونی توانایی انتقال از دام‌ها به انسان‌ها را دارند. عفونت‌های باکتریایی می‌توانند در محصولات دامی نظیر لبنیات موجود باشند، در نتیجه افراد با مصرف محصولات آلوده، به این بیماری مبتلا می‌شوند.

بروسلوز گوسفند

روش‏های مختلف ورود میکروب به بدن دام

روش‌های متعددی برای ورود این بیماری عفونی به بدن گوسفند وجود دارد:

روش خوراکی

این بیماری عفونی از طریق مصرف آب، علوفه، خوردن جفت و ترشحات رحمی آلوده منتقل می‌شود.

پوست

از طریق زخم‌های موجود در پوست امکان انتقال آلودگی وجود دارد.

[wbcr_php_snippet id=”6222″ title=”post link 1″]

تشخیص بیماری بروسلوز گوسفند

روش‌های مختلفی برای تشخیص این بیماری وجود دارد. ازآنجایی‌که علائم این بیماری در گوسفندان بعد از چند روز ظاهر می‌شود، در نتیجه دامپزشک می‌تواند از طریق روش‌های زیر بروسلوز را تشخیص دهد.

  • لمس بیضه
  • آزمایش خون

معمولاً تشخیص این بیماری از طریق آزمایش خون انجام می‌شود، اما در برخی از مواقع توسط معاینه می‌توان به نتیجه رسید. شما می‌توانید برای تشخیص دقیق این بیماری از طریق آزمایش خون اقدام نمایید. در صورت مبتلا شدن به این بیماری مشخص می‌شود چه نوع باکتری بروسلایی موجب ایجاد عفونت شده است.

آزمایش‌های ضروری برای تشخیص بروسلوز

برای تشخیص بیماری تب مالت و یا بروسلوز معمولاً باید برخی از آزمایش‌های موردنیاز را انجام دهند. آزمایش خون و یا انجام نمونه‌برداری از مغز و استخوان یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای تشخیص بیماری بروسلوز دام است.

برای تشخیص دقیق بیماری بروسلوز باید تست‌های زیر را انجام دهید:

سی‌تی‌اسکن

از طریق سی‌تی‌اسکن می‌توانید از وجود التهاب در هر یک از نواحی بدن که به‌دلیل باکتری بروسلا است، آگاه شوید.

اشعه ایکس

از طریق اشعه ایکس می‌توانید تمام تغییرات در مفاصل و استخوان‌ها را بررسی کنید.

نمونه‌برداری و کشت مایع نخاع مغزی

برای اطلاع از وجود یا نبود عفونت‌های باکتریایی در بدن گوسفند باید میزان کمی از مایع نخاع مغزی را بردارید.

بروسلوز گوسفند

عوارض بیماری تب مالت

منتقل شدن و اثرات بیماری‌های دامی بر گوشت مصرفی می‌تواند بلافاصله رخ دهد که بدن انسان سریع نسبت به بیماری واکنش نشان داده و می‌تواند خطرات بسیاری را در پی داشته باشد. بیماری بروسلوز یا تب مالت می‌تواند در هر عضو از بدن تأثیرگذار باشد و سلامت انسان را برای مدت‌زمان کوتاه و یا دائمی به خطر بیندازد. یکی از مهم‌ترین نواحی که باکتری بروسلا می‌تواند بر روی آن تأثیرگذار باشد، سیستم باروری محسوب می‌شود. همچنین تب مالت می‌تواند بر روی قلب، کبد و سیستم اعصاب مرکزی بدن تأثیر منفی بگذارد. خطرات بیماری بروسلوز در گوسفند شامل موارد زیر می‌شود:

آرتریت

عفونت‌های مفصلی را به‌همراه درد ایجاد می‌کند.

[wbcr_php_snippet id=”6301″ title=”post link 2″]

التهاب و عفونت کبد

از دلایل ایجاد تورم در کبد و طحال می‌توان به بیماری بروسلوز یا تب مالت اشاره کرد که موجب بزرگ‌تر شدن بیش از حد طبیعی آن می‌شود.

بیماری‌های قلبی

در لایه‌های داخلی قلب عفونت ایجاد می‌کند.

التهاب اعصاب مغزی

تب مالت به‌‌‌صورت مستقیم در مغز و سیستم اعصاب مرکزی تأثیر می‌گذارد و موجب التهاب می‌شود.

بروسلوز گوسفند

درمان بیماری بروسلوز در گوسفند

دوره درمان بیماری بروسلوز می‌تواند طولانی باشد، به‌همین جهت بهبود بروسلا کار پیچیده‌ای است. برای ازبین‌بردن باکتری بروسلا و عفونت در دام تنها می‌توانید از آنتی‌بیوتیک استفاده نمایید. برای درمان بروسلوز معمولاً پزشک آنتی‌بیوتیک‌هایی از قبیل داکسی سالیکین و فلوکساسین تجویز می‌کند. برای درمان و ممانعت از پیشرفت این بیماری باید چندین هفته آنتی‌بیوتیک مصرف شود.

عوامل مؤثر در ایجاد تب مالت یا بروسلوز

یکی از بیماری‌های شایع و مشترک بین انسان و دام تب مالت بوده که معمولاً در بین مردان بسیار رایج است، چراکه با گوسفندان بیشتر در ارتباط هستند. به طور معمول ابتلا به این بیماری در هر سن و شرایطی امکان دارد رخ دهد. از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار ابتلا به این بیماری و افرادی که بیشتر در معرض آن هستند به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • مصرف محصولات لبنی خام دام‌های آلوده
  • کارخانه‌های تولید محصولات لبنی و یا کار در کشتارگاه
  • زندگی و یا سفر به مناطق بروسلا
  • تماس مستقیم با دام‌های آلوده

شناسایی تب مالت گوسفندی

گوسفندان جزء اولین حیوانات اهلی شده توسط انسان هستند. اهلی شدن گوسفندان به 7000 سال پیش از میلادی برمی‌گردد. در آسیای غربی و شرق اروپا از حیوانات اهلی برای مصرف گوشت، شیر، روغن، پوست، پشم و کود استفاده می‌شود. همچنین باید این نکته را در نظر داشته باشید که نگهداری از دام در برخی از مواقع با ضرر همراه است. یکی از بیماری‌ها و آسیب‌هایی که امکان دارد اقتصاد خانوارها و کشور را تحت‌تأثیر قرار دهد، بروسلوز یا تب مالت است. یکی از راهکارهایی که باید دامداران برای دام‌های خود در نظر بگیرند، اقدامات پیشگیرانه برای محافظت از گوسفندان در مقابل انواع بیماری‌ها است. همچنین باید به تغییرات علائم سلامت دام و واکسیناسیون توجه بسیار زیادی داشته باشند.

با گوسفندان آلوده چه کنیم؟

گوسفندان آلوده را بلافاصله از سایر دام‌های جوان و سالم جدا کنید.

فروش گوسفندان آلوده برای ذبح!

درمان به‌ندرت انجام می‌شود و احتمالاً تنها در دام‌های باارزش اقتصادی این کار صورت می‌گیرد. درمان طولانی‌مدت آنتی‌بیوتیک ممکن است در موارد اولیه قبل از آسیب جبران‌ناپذیر به اپیدیدیم مؤثر باشد. بعید است اخته کردن یک‌طرفه موفقیت‌آمیز باشد، زیرا باکتری امکان دارد در سایر اپیدیدیم‌ها و غدد جنسی نیز وجود داشته باشد.

بروسلوز گوسفند

جلوگیری از ابتلا

دامداران باید اطمینان حاصل کنند که دام‌های معرفی شده از گله‌هایی با خطر کم ابتلا به بیماری بروسلوز گوسفند مواجه هستند. یک آزمایش خون منفی قبل از خرید گوسفند می‌تواند گمراه‌کننده باشد، زیرا آنتی‌بادی‌ها تا هفته‌ها پس از آلوده شدن دام در خون شناسایی نمی‌شوند.

واکسن تب مالت 3 برابر پایدارتر از همیشه!

طبق تحقیقات انجام شده در مؤسسه رازی، پایداری واکسن و سرم‌سازی برای بیماری بروسلوز از 4 ماه به یک سال افزایش‌یافته است. پایداری واکسن می‌تواند نقش تأثیرگذاری در کاهش خسارت‌های مالی و اقتصادی در دام‌ها داشته باشد. این واکسن یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین روش‌های موجود برای پیشگیری و کنترل بروسلوز در دام‌ها محسوب می‌شود که از طریق سازمان جهانی بهداشت به رسمیت شناخته شده است. تا به امروزه هیچ‌گونه واکسن مؤثری برای پیشگیری بیماری بروسلوز یا تب مالت در انسان وجود ندارد، تنها در این رابطه تکنیک‌ها و اقدامات پیشگیرانه صورت‌گرفته است. با توجه به طول عمر کم واکسن تب مالت باید تغییراتی روی فرمولاسیون آن انجام شود. در حال حاضر تحقیقات تکمیلی با هدف افزایش پایداری بیش از یک سال در دست بررسی و آزمون است. با توجه به تغییرات ایجاد شده در فرمولاسیون واکسن تب مالت، می‌توان عملکرد تولید را بدون هیچ هزینه‌ای بیش از 2 برابر افزایش داد و نیاز کشور را فراهم کرد. طبق تحقیقات تکمیلی به نظر می‌رسد تا 2 سال پایداری این واکسن قابل ارتقاء باشد. در شرکت‌های خارجی حداکثر تاریخ انقضای واکسن بروسلوز 18 ماهه است.

درمان بیماری در دام و انسان چگونه است؟

درمان بیماری بروسلوز یا تب مالت در دام‌ها به‌دلیل ایجاد مقاومت دارویی و اقتصادی نبودن آن انجام نمی‌شود و معمولاً بعد از شناسایی دام آلوده کشتار و حذف می‌شود. درمان بروسلوز در انسان آسان نیست و امکان دارد در مواردی شکست و عود بیماری را در پی داشته باشد. برای درمان بیماری بروسلوز در انسان از داروهای مناسبی استفاده می‌شود.

در این مقاله سعی شد در مورد بیماری بروسلوز گوسفند بحث کنیم. بیماری تب مالت یک بیماری شایع مشترک بین انسان و دام است. تب مالت از طریق مصرف لبنیات خام و تماس مستقیم با دام‌ها به انسان انتقال داده می‌شود. در صورت آلوده شدن گوسفند به این بیماری باید بلافاصله اقدام به جداکردن دام آلوده کنند.

برای ارتباط با ما و ثبت نظرات و پیشنهادهای خود از روش زیر در تماس باشید.