در این ویدئو میتوانید نحوه سونوگرافی توسط دکتر دامپزشک را مشاهده بفرمایید. میشی که در این ویدئو توسط دکتر دامپزشک مورد سونوگرافی قرار میگیرد، آبستن شده از قوچ همو بوده و برههای آن قطعاً حامل ژن چندقلوزایی خواهند بود. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید سونوگرافی میش مورد نظر مثبت بوده و حرکات جنین را میتوان در مانیتور مشاهده کرد.
شرکت دامپروری افشار ژن میش آبستن را به عنوان یکی از محصولات دامی خود عرضه کرده و متقاضیان محترم میتوانند برای اطلاع از نحوه سفارش این میشها با کارشناسان ما تماس بگیرند. در ضمن باید اشاره کنیم که تمامی میشَهای آبستنی که توسط افشار ژن عرضه میشوند همراه با برگه تایید سونوگرافی خواهند بود.
موارد بیشترکلاسهای آموزشی پرورش گوسفند داشتی و پرواری، چند قلوزایی گوسفندان همو و هترو و چگونگی راهاندازی دامپروری صنعتی با کیفیت کار بالا و آشنایی با انواع نژادها مانند نژاد افشار و … به صورت تئوری و عملی در مجتمع دامپروری افشار ژن برگزار میشود. افشار ژن به عنوان شرکتی که هم در حوزه پرورش دام و هم در حوزه تحقیق و پژوهش دارای پیشینه درخشانی است و بیشتر از دو دهه تجربه و سابقه کار اصولی دارد، کیفیت کلاسهای برگزار شده را تضمین میکند.
در این دوره پرورش و نگهداری گوسفند داشتی و پرواری، مدیریت تولیدمثل، جیرهنویسی، واکسیناسیون، بیماریهای دام و … به صورت عملی آموزش داده خواهد شد. دورههای آموزشی دامپروری مجتمع افشار ژن زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران و با ارائه مدرک معتبر از سازمان نظام مهندسی کشاورزی کشور برگزار میشود .
دوره آموزشی پروش گوسفند در افشار ژن
سونوگرافی گوسفندان
در دامهای هترو و همو که چند قلوزا هستند شناسایی دامها در تعداد بره داخل رحم، جهت آمادگی برای زایمان و دادن خوراک قویتر بسیار اهمیت دارد و همین نکته اهمیت سونوگرافی گوسفندان را برای دامدار مشخص میکند.
اصولا وقتی از سونوگرافی گوسفندان یا در دام سبک، یعنی میش و بز صحبت میکنیم شاید برای بسیاری از دامداران این یک موضوع مجهول و عجیب باشد، که چه دلیلی دارد میش را سونوگرافی کنیم؟
امروزه با توجه به هزینههای بسیار بالای خوراک در دامداری، ما مجبور هستیم تا هزینههای دامپروری را مدیریت کنیم تا به این وسیله به سود دهی بالا برسیم.
در دامداری صنعتی و با سیستم بسته، دام تمام سال در داخل سالن قرار دارد و جیرهای که دریافت میکند. یک جیره دستی است. در دامداریهای سنتی نیز که گله در مرتع است، باز در زمستان، دام داخل سالن و پای آخور است.
سقط بره در فصل زمستان موضوعی بسیار مهم و حیاتی برای مزرعهداران و دامداران است. اوقاتی از سال که در فصل بارداری دام هستیم مانند فصل زمستان سقط بره در گوسفندان به ویژه گوسفند چند قلوزا یا همان میش هترو و میش همو از حساسیت ویژهای برخوردار است. رعایت نکردن موارد مهم در مورد نحوه نگهداری صحیح از گوسفندان میتواند عواقب خطرناکی را داشته باشد. دامداران باید توجه داشته باشند که تلف شدن جنین یا جنینها یکی از آسیبهای احتمالی فصل زمستان و سرمای هوا است و خطر بعدی میتواند برای میش یا گوسفند آبستن باشد که از لحاظ اقتصادی هم ضرر بیشتری را متوجه گله یا مزرعه خواهد کرد. اگر گوسفند آسیب دیده از گوسفندان اصلاح نژاد شده باشد، این زیان چند برابر خواهد بود.
جا دارد در اینجا به دو نکته اشاره کنیم به دامپروران عزیز که مربوط به سقط بره دام است و آن اینکه :
در درجه اول، از آب یخ زده برای دام استفاده نکنید و دوم اینکه جایگاه و بستر دامتان مرطوب و خیس نباشد
سقط بره در زمستان
محاسن سیدرگذاری در دام ها
هدف از سیدر گذاری همزمانسازی سن برهها و نزدیکتر کردن زمان زایمان میشها به روش باروری خارج از فصل است.
یکی از مهمترین مزایای سیدر گذاری همزمانسازی سن برهها است، با این روش در حقیقت مدیریت خوراکدهی به برهها و همچنین مدیریت تقسیمبندی برهها در دوران بلوغ جنسی کاملا امکانپذیر است.
یکی دیگر از بارزترین فواید سیدر گذاری در حقیقت این است که به جای یک زایش در سال و اصلاحات باروری فصلی، میشها خارج از فصل باروری هم آبستن میشوند. به این منظور به وسیله دستگاهی به نام اپلیکاتور، سیدر را داخل رحم میش قرار میدهند البته توجه داشته باشید با رعایت شدید اصول بهداشتی و محیطی کاملا بهداشتی برای این منظور، بعد از ۱۲ روز سیدر از رحم خارج میشود و همزمان ۴ سیسی هورمون به داخل عضله تزریق میشود و میشها بعد از ۲۴ تا ۳۶ ساعت آماده باروری میشوند.
شرکت افشار ژن با بیش از دو دهه سابقه در حوزه دامپروری در حال حاضر بر روی چندقلوزایی ژن افشار فعالیت دارد، این شرکت در جهت اشتغالزایی برای عزیزانی که به حوزه دامپروی علاقمند هستند و تمایل به خرید گوسفند (قوچ، میش و بره) دارای ژن چند قلوزا، هترو و همو و یا گوسفند بدون ژن جهت راهاندازی دامپروری حتی با سرمایه کم دارند، مشاوره میدهد.
از جمله محصولات و خدمات شرکت افشار ژن باید به فروش گوسفند شامل انواع قوچ، انواع میش و انواع بره اشاره کرد. این محصولات دامیِ عرضه شده همگی دارای ژنهای چند قلوزایی هستند. میش هترو و میش همو در کنار قوچ همو و قوچ هترو از جمله محصولاتی هستند که میتوانند برای راهاندازی یک مزرعه یا گله گوسفند با بازدهی مطلوب و سودآوری بالا، بهترین انتخاب باشند. در ضمن در کنار عرضه این گوسفندان اصلاح نژاد شده، افشار ژن برای آن دسته از متقاضیان محترمی که سرمایه کمی دارند نیز گوسفندهای بدون ژن و مناسبی را نیز آماده ارائه دارد.
در ضمن اگر جزو آن دسته از دامدارانی هستید که گوسفند چند قلوزا یا گوسفند دو قلوزا در گله یا مزرعه خود دارید ولی برای بهرهوری بهتر از آنها نیاز به مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر دارید حتما با شرکت افشار ژن تماس بگیرید و از مشاوره کارشناسان ما استفاده کنید.
فروش گوسفند چندقلوزا، هترو و همو در افشارژن
واکسیناسیون گوسفندان
تزریق واکسن آنترو توکسمی به دامها در فصل بهار
در فصل بهار و زمستان که دامهای خود را برای چرا به مراتع میبرید، لازم است برای جلوگیری از هر گونه بیماری شایع در این فصول، علیالخصوص آنترو توکسمی، عملیات واکسیناسیون را برای پیشگیری انجام دهید و از ضرر و زیانهای ناشی از مرگ دامها پیشگیری کنید.
دلیل ایجاد آنترو توکسمی در دامها
به طور کلی هر تغییر ناگهانی در جیره غذایی دامها، افزایش رطوبت و کاهش دمای هوا، باعث تغییر وضعیت میکروبها و افزایش ناگهانی باکتریهای موجود در دستگاه گوارش میشود. بیماری آنترو توکسمی توسط باکتری کلستریدیوم ایجاد میشود که با ترشح دوازده مدل توکسین، در نهایت به ایجاد التهاب در دیواره روده گوسفند و ورود سم به خون دام منتهی میشود. از علائم این بیماری میتوان به تشنج، اسهال شدید، تب، ترشح بیش از حد بزاق، زمینگیر شدن و … اشاره داشت که در نهایت باعث مرگ ناگهانی دامها میشود.
شاید شما هم درباره قوچ هترو یا میش هترو شنیده باشید ولی دلیل این نامگذاری را ندانید. واقعیت این است که این نامها به ژنوتیپ دامها و جنسیتشان برمیگردد. قوچ هترو و میش هترو هر کدام در ژنوتیپ خود دارای یک ژن دوقلوزا هستند. اگر دامی دارای یک ژن دوقلوزایی باشد، آن دام را تک ژن مینامیم. دامهای تک ژن فاقد ژن دوم هستند. یک قوچ یا میش هترو قادر است که در کمترین حالت ممکن، به بخشی از برههای خود این ژن را منتقل کند و بخشی از برهها هم فاقد ژن خواهند بود. البته لازم به ذکر است که میش هترو، حتما دوقلوزا است. بسیاری از افراد مشغول در زمینه پرورش گوسفند، به دنبال گوسفندان دوقلوزا و پرورش این دامها هستند. برهای از قوچ یا میش هترو با یک دام معمولی به احتمال 25 درصد، هتروزیگوت خواهد بود. برهای از قوچ هترو با میش هترو هم به احتمال 50 درصد، هتروزیگوت خواهد بود.
تعیین ژنوتیپ دامها
طریقه صحیح خونگیری جهت تعیین ژنتیک دام
منظور از دامهای هترو، دامهایی است که یک ژن دوقلوزایی دارند در حالی که در ژنتیک دامهای همو هر دو ژن دوقلوزا مشاهده خواهد شد. تفاوت گوسفندان همو و هترو در ژنتیک برههای آنها است. تمام برههای یک قوچ همو، هترو خواهند شد در صورتی که تنها نصف برههای قوچ هترو، هترو میشوند. با در نظر گرفتن احتمالات هم میتوان به شکل تقریبی به ژنوتیپ دامها رسید ولی برای تعیین دقیق ژنتیک برههای متولد شده میتوان عملیات خونگیری از آنها را انجام داد. خونگیری باید به طریقه صحیح انجام شود تا احتمال خطا تا حد امکان، کاهش یابد.
به یاد داشته باشید که هنگام خونگیری دام حتما از لوله ونوجکت در بنفش استفاده کنید. ونوجکت در بنفش دارای ماده ضد انعقاد خون بوده و از ایجاد هر مدل لختهای در نمونه گرفته شده جلوگیری خواهد کرد. دیواره ونوجکت سر بنفش با یک لایه یکنواخت از ماده ضد انعقاد خون که تمام آن را پوشش داده است، باعث ترکیب شدن سریع ماده ضد انعقاد با نمونه خون وارد شده به داخل لوله خواهد شد.
کنه مهمترین انگل خارجی گوسفندان بهشمار میرود که خسارات جبران ناپذیری به دام وارد خواهد کرد.
عملکرد کنه در گوسفندان به این صورت است که ابتدا به پوست دام میچسبد و بعد از خون آنها تغذیه میکند.
دامی که به کنه دچار شده باشد، ضعیف و لاغر شده و میزان تولید گوشت و پشم در آن کاهش پیدا میکند.
کنه باعث ایجاد بیماریهای بیشماری در دام خواهد شد.
در صورت رعایت نکردن موارد بهداشتی ممکن است کنهها افزایش پیدا کنند و برای یک گله دردسرساز شوند.
حمام ضدکنه مناسبترین روش برای پیشگیری از بروز حادثه و مراقبت از دامهای شما است. گوسفندان همو و هترو که از ارزش بالاتری برخوردار هستند برای حمام ضدکنه اولویت خواهند داشت.
حمام کنه | مراقبت از گوسفندان چندقلوزا و معمولی
آشنایی با نحوه سیدرگذاری در میش هترو
در فصل تولید مثل گوسفندان یا خارج از این فصل برای فحلی کردن دام به روشی برای همزمان سازی فحلی کردن نیاز خواهیم داشت که سیدر گذاری با این روش ممکن خواهد بود.
درست مانند حاملگی در انسانها، در دامها نیز برای حاملگی به یک زمان دقیق از کمی پس از تخمکگذاری نیاز خواهد بود. برای حاملگی میشها لازم است جفتگیری در آنها بعد از فحلی شدن صورت گیرد.
سیدر از جمله وسایل مورد نیاز برای فحلی شدن گوسفندان است.
برای سیدر گذاری لازم است که ابتدا دستگاه اپلیکاتور را با مایعهای ضدعفونی کننده بشویید. سیدر را داخل دستگاه اپلیکاتور قرار دهید و سپس دنبه را کنار نگه داشته و لب فرج را باز کنید. با رد شدن قسمت سری اپلیکاتور دیگر محتوای سیدر از قسمت فرج خواهد گذشت. با استفاده از شیب اندکی به سمت بالا، سیدر به واژن گوسفند وارد خواهد شد.
در فصل تولید مثل گوسفندان یا خارج از این فصل برای فحلی کردن دام به روشی برای همزمان سازی فحلی کردن نیاز خواهیم داشت که سیدر گذاری با این روش ممکن خواهد بود.
درست مانند حاملگی در انسانها، در دامها نیز برای حاملگی به یک زمان دقیق از کمی پس از تخمکگذاری نیاز خواهد بود. برای حاملگی میشها لازم است جفتگیری در آنها بعد از فحلی شدن صورت گیرد.
سیدر از جمله وسایل مورد نیاز برای فحلی شدن گوسفندان است.
برای سیدر گذاری لازم است که ابتدا دستگاه اپلیکاتور را با مایعهای ضدعفونی کننده بشویید. سیدر را داخل دستگاه اپلیکاتور قرار دهید و سپس دنبه را کنار نگه داشته و لب فرج را باز کنید. با رد شدن قسمت سری اپلیکاتور دیگر محتوای سیدر از قسمت فرج خواهد گذشت. با استفاده از شیب اندکی به سمت بالا، سیدر به واژن گوسفند وارد خواهد شد.
آشنایی با نحوه سیدرگذاری – بخش دوم
مراقبتهای زمستانه
با رسیدن فصل سرما و امکان بروز بیماریهای متداول در این فصل، نیاز است که دامداران محترم مراقبتهای لازم را برای حفاظت از گله و مزرعه خود به عمل آورند. مخصوصاً که جمعیت گله از گوسفندهای اصلاح نژاد شده تشکیل شده باشد.
از جمله بیماریهایی که در این فصل میتواند گوسفندان را درگیر کند باید به بیماریهای تنفسی نظیر پنومونی اشاره کرد. همچنین سقط جنین در میشهای باردار نیز عارضهای شایع در این فصل است.
برای جلوگیری از رخ دادن چنین عوارضی دامدار باید فضای سربسته و سالن نگهداری گوسفندان را خشک نگه دارد. استفاده از کودهای پوسیده تابستانه، خاک اره و کلش گندم و جو میتواند راهکار مناسبی برای خشک نگه داشتن بستر سالن باشد. این کار به گرمتر ماندن بدن گوسفندان کمک میکند.
نکته مراقبتی بعدی در مورد آبشخور گوسفندان است. دامداران نباید فراموش کنند که در فصل سرما آبشخور به هیچ عنوان نباید در فضای باز باشد زیرا احتمال یخ زدن آب درون آن وجود خواهد داشت. نوشیدن آب یخ زده میتواند به سقط جنین میشها بینجامد. انتقال دادن آبشخور از فضای باز به سالن، راهکار جلوگیری از بروز این عارضه است.